Παραδοσιακή Κρητική κουζίνα Χανιά- φρέσκα λαχανικά υλικά

Προϊόντα φορτωμένα με ισχυρή συμβολική αξία, συνυφασμένα με την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας.

Από το χωράφι στο στομάχι

Μικροί τοπικοί παραγωγοί, μικρά διαμάντια εφοδιάζουν την κουζίνα μας με προϊόντα φορτωμένα με ισχυρή ιστορική και συμβολική αξία συνυφασμένα με την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας, με παραδοσιακούς μεθόδους καλλιέργειας, σφραγίδα της ειλικρίνειας της ποιότητας και ταυτότητας.
Τα τοπικά εδέσματα είναι γεύσεις που δίνουν ένα νόημα ασφάλειας ,συνέχειας και ενότητας σ ένα κόσμο που έχει χάσει το συλλογικό του μύθο και την κοινωνική του συνοχή.
Επιστροφή στις ρίζες δηλαδή επιστροφή σε γεύσεις που, από την μια έχουν σαφήνεια ,απλότητα ,φρεσκάδα και ταυτότητα και, από την άλλη παραπέμπουν συμβολικά στον κόσμο της παράδοσης και της χαμένης ξεγνοιασιάς και της αυθεντικότητας.

Τοπικά προϊόντα

Εστιατόριο Olive Tree Πλατανιάς- Μεσογειακή Κρητική Διατροφή

Aλάτι θαλασσινό

Από φυσικές αλυκές της Νότιας Κρήτης. Θεωρείται από το πιο υγιεινό και καθαρό αλάτι γιατί είναι πραγματικά δημιούργημα της φύσης.

Στάκα

Όταν βράσει το γάλα και το αφήσουμε να κρυώσει, παίρνουμε την τσίπα του, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε βάζο στο ψυγείο. Όταν μαζέψουμε μπόλικη, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά με αλεύρι και έχουμε την στάκα.

Μυζήθρα

Είναι ένα κατάλευκο, μαλακής σύστασης τυρί με μία διακριτική γλυκιά γεύση.

Γραβιέρα Κρήτης

Γεύση ελαφρά αλμυρή, γεμάτη από βούτυρο και πρωτεΐνες γάλακτος. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Χαρουπόμελο

Το χαρούπι είναι ο καρπός ενός δέντρου, της χαρουπιάς, που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και κατάφερε να θρέψει και να κρατήσει στη ζωή τους προγόνους μας σε περιόδους πολέμου. Μετά από την επεξεργασία του χαρουπιού παρασκευάζεται το χαρουπόμελο. Το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των υπερ-τροφών, αφού αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Σύγκλινο

Τρυφερά κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μπαχαρικά, καπνισμένο σε αρωματικό ξύλο σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή.

Κρητικό απάκι

Παρασκευάζεται από ψαρονέφρι, που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξύδι από καλό κρασί.

Παραδοσιακό Κρητικό Φαγητό- Κρητική Κουζίνα Εστιατόρια Χανιά- Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή- Εστιατόρια στα Χανιά

Μαρουβάς

Είναι ένα υψηλόβαθμο παραδοσιακό κρασί, που παράγεται στην περιοχή Κισσάμου Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Μαρουβάς για τους ντόπιους σημαίνει «παλαιωμένος», πράγμα που καταδεικνύει πως το ομώνυμο κρασί προορίζεται για μακρόχρονη παλαίωση.

Θυμαρίσιο μέλι

Το νέκταρ των ανθρώπων! Με κεχριμπαρένιο χρώμα, μοναδική γεύση και ξεχωριστό άρωμα, το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών.

Μαραθόπιτα

Ο Μάραθος το μοσχομυρωδάτο μυρωδικό που φυτρώνει σε όλο το νησί γίνεται πίτα και φτάνει ως στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων.

Ανθότυρος

Παρασκευάζεται με προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος η κρέμας γάλακτος σε τυρόγαλα πρόβειο ή κατσικίσιο. Περιέχει μικρό σχετικά ποσοστό λιπαρών και καταναλώνεται νωπός ως επιτραπέζιος ή σαν υλικό στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική στις παραδοσιακές κουζίνες (καλτσούνια κ.λπ).

Ελαιόλαδο

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σε όλα τα εδέσματα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η παρουσία της ελιάς στην Κρήτη επιβεβαιώνεται από την προμινωική περίοδο (2800-2100 π.Χ.).

Ξύδι κρητικό

Τοπική παραδοσιακή συνταγή ξυδιού από σταφύλι.

Ελιές επιτραπέζιες

Παραδοσιακές συνταγές, πράσινες με λεμόνι και μαύρες με αλάτι.

Κρεμμύδια και σκόρδα

Από το χωριό Μεσόγεια.

Κρητική διατροφή- Μεσογειακή διατροφή- Εστιατόρια Χανιά- Παραθαλλάσια εστιατόρια χανιά- Εστιατόρια με θέα χανιά

Σταμναγκάθι

Ο “βασιλιάς” των άγριων χόρτων σε γεύση. Είναι αυτοφυές της Κρήτης.

Ντομάτες

Παλιές παραδοσιακές ποικιλίες.

Κρητικό Αβοκάντο

Ευλογημένος τόπος η Κρήτη όλα ευδοκιμούν στα χώματα της. Έτσι και το αβοκάντο ρίζωσε βαθιά στο ιερό της χώμα.

Παξιμάδια

Συνώνυμο της κρητικής διατροφής και σήμερα είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και περιζήτητα τοπικά προϊόντα.

Ντόπιες Πατάτες

Φρέσκια τηγανιτή πατάτα σε ελαιόλαδο.

Γιαούρτι

Πρόβειο κρητικό.

Ρίγανη

Άγρια τοπική ποικιλία μαζεμένη με το χέρι.

Μαλοτήρα

Τσάι του βουνού της Κρήτης, ενδημικό φυτό που αυτοφύεται μόνο στα βουνά της, τα Λευκά ‘Όρη και τον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο από 800 έως και 2000 μέτρα κοντά σε μέρη που φυτρώνει και η μαντζουράνα.

Θρούμπι

Αυτοφυές φυτό της Κρήτης. Χρησιμοποιείται σαν βότανο και αρωματικό στη μαγειρική. Συνυπάρχει με το θυμάρι και προηγείται χρονικά στην ανθοφορία.

Θυμάρι

Η γκάμα χρήσης του θυμαριού στη μαγειρική είναι εντυπωσιακή. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες και ιδιαίτερα στη κρητική.

Κρέας

Τα κρέατά μας είναι ελευθέρας βοσκής από ντόπιες κρητικές ποικιλίες ζώων.